Despre lup

Lupii sunt animale carnivore, prădători de elită, care joacă un rol esenţial în menţinerea viabilităţii faunei sălbatice şi în perpetuarea unor ecosisteme naturale sănătoase, valoroase din punct de vedere ecologic, ştiinţific şi turistic.

© Costas Dumitrescu

În Europa, distribuția speciei nu este una uniformă, principala problemă a populației europene de lup (Canis lupus) fiind fragmentarea habitatelor și izolarea populațiilor mici.

Munții Carpați, ce se intind pe teritoriul a șapte țări (România, Polonia, Ungaria, Cehia, Serbia, Slovacia, Ucraina), dețin a doua cea mai mare populație de lupi din Europa, după Rusia. În România, datele oficiale indică o populație cuprinsă între 2000 și 2700 de exemplare de lup, distribuite pe o suprafață de circa 9 milioane de hectare, specia putând fi întâlnită în zonele colinare înalte și în zonele cu munți joși de-a lungul întregului arc carpatic.

Deși ne putem lăuda cu una dintre cele mai mari populații de lupi din Europa, în România exista o serie de ameninţări la adresa populaţiei de lup, precum fragmetarea habitatului, braconajul, lipsa unui management din partea autorităţilor şi a unor informaţii ştiinţifice actualizate sau imaginea negativă creată în jurul speciei.

Mai multe informatii despre lup aici

Portal GIS
Fii voluntar pentru lupi!