WOLFLIFE promoveaza utilizarea responsabila a cainilor la stane

20.12.2015

ACDB, partener in proiectul WOLFLIFE, a lansat un raport privind impactul pe care câinii hoinari şi cei de la stână îl au asupra speciilor de faună.

Informaţiile colectate în cadrul proiectului WOLFLIFE arată că în pădurile României câinii hoinari şi câinii de la stâne nesupravegheaţi au un impact semnificativ asupra speciilor de faună sălbatică. Acest impact se manifestă fie prin transmiterea de boli, fie prin uciderea diferitelor specii de faună sălbatică. Gestionarii de faună cinegetică reclamă frecvent atacuri ale câinilor nesupravegheaţi de la stâne, care se grupează în haite şi ucid indivizi adulţi sau juvenili din specii precum căprior, cerb, mistreţ, iepure. În aceste condiţii, câinii hoinari şi cei de la stână devin competitori cu specii de faună precum lupul şi râsul.

Pentru rezolvarea acestor probleme este nevoie ca, pe lângă întărirea cadrului legal privind numărul de câini, crescătorii de animale să renunţe la utilizarea exemplarelor de câini metis şi să folosească, în schimb, câini ciobăneşti tradiţionali, iar exemplarele utilizate pentru pază să fie hrănite corespunzător, vaccinate şi dotate cu jujeu. În acest sens, pentru a încuraja folosirea câinilor eficienți pentru pază, în cadrul proiectului WOLFLIFE vor fi puşi la dispoziţie fermierilor câini din rasa Ciobănesc Carpatin.

De asemenea, pentru a preveni atacurile urșilor și lupilor asupra șeptelului, echipa proiectului WOLFLIFE a facilitat dotarea unor stâne cu sisteme complexe de protecţie, precum garduri electrice pentru țarcuri. Aceste stâne pot fi vizitate de alţi fermieri ce vor să vadă beneficiile unor sisteme moderne de protecţie.

În cadrul proiectului se vor derula și acțiuni de conștientizare a oamenilor cu privire la utilizarea responsabilă a câinilor și campanii demonstrative pentru castrarea şi tratarea câinilor hoinari sau a câinilor cu stăpân din mediul rural

Raportul este disponibil aici

Echipa proiectului WOLFLIFE are plăcerea să anunțe deschiderea oficială a concursului național de fotografie Carnivorele mari, altfel decât în povești.

Săptămâna trecută am realizat o campanie demonstrativă de sterilizare a câinilor deținuți de localnicii din arealul proiectului. Astfel, au fost

Agenția pentru Protecția Mediului Covasna, împreună cu ACDB și Agențiile pentru Protecția Mediului Vrancea și Harghita organizează pentru al doilea

Portal GIS
Fii voluntar pentru lupi!