Debutul activitatii de analiza a resurselor trofice

02.12.2014

În cea de-a doua jumătate a lunii octombrie, au debutat acțiunile din cadrul proiectului pentru evaluarea resurselor trofice disponibile lupilor. Primul areal în care s-a realizat această evaluare este cel suprapus Parcului Natural Putna-Vrancea și Sitului de Interes Comunitar Oituz-Ojdula.

Populaţiile de cerb, porc mistreț, capră neagră şi căprioară, specii pradă cheie pentru lup, sunt expuse atât presiunilor din partea vânătorilor și braconierilor, cât si unor amenințări precum prădarea de către haitele de câini hoinari sălbăticiți. Acești factori au dus în timp la o reducere semnificativă a resurselor trofice disponibile lupilor.

Reducerea resurselor trofice afectează, pe de o parte, dinamica populației de lupi, iar, pe de altă parte, accentuează conflictul dintre om și lup. Lipsa resurselor trofice în ecosistemele naturale fortează lupii să prade speciile de animale domestice, crescând astfel avesiunea crescătorilor de animale față de această specie.

În cadrul proiectului WOLFLIFE, cercetarea resurselor trofice disponibile lupilor va defini gama de nevoi a populaţiei de lupi și va sta la baza elaborării unor ghiduri pentru îmbunătățirea managementului fondurilor de vânătoare.

Echipa proiectului WOLFLIFE are plăcerea să anunțe deschiderea oficială a concursului național de fotografie Carnivorele mari, altfel decât în povești.

Săptămâna trecută am realizat o campanie demonstrativă de sterilizare a câinilor deținuți de localnicii din arealul proiectului. Astfel, au fost

Agenția pentru Protecția Mediului Covasna, împreună cu ACDB și Agențiile pentru Protecția Mediului Vrancea și Harghita organizează pentru al doilea

Portal GIS
Fii voluntar pentru lupi!