Fragmentarea habitatelor, o amenințare pentru populația de lupi

06.12.2016

Mișcarea reprezintă un atribut al fiecărui individ indiferent de specie, ce se manifestă sub influența factorilor externi. Mecanismele individuale fundamentale sunt aceleași la toate speciile, și anume nevoia de a te deplasa, capacitatea de a te orienta și desigur condiția fizică ce îți permite deplasarea. Ei bine, lupul are o condiție fizică excelentă. Se poate deplasa în timp scurt distanțe de ordinul sutelor de kilometri, bineînțeles dacă este motivat să o facă, fie de nevoia de a se hrăni, reproduce sau de alte nevoi. Aparținând unei haite, lupul aparține unei comunități și are o capacitate extraordinară de a reține unde sunt resursele de hrană, unde sunt zonele de adăpost sau de întâlnire.

Până aici nu vă spunem nimic nou… în definitiv și voi mergeți la muncă, cumpărați de mâncare și ocazional ieșiți in oraș. Lupii tinerii au tendința de a pleca din haita și de a-și forma propria familie, frecvent la distanțe mari de locul unde s-a născut. Cred că nici aici nu vă surprindem cu ceva nou. În final o viață mai bună și mai sigură e tot ce ne dorim și noi, indiferent dacă e pe continentul nostru sau pe alte continente. În cazul lupilor, anumite zone sunt mai ușor de străbătut, la munte, deal sau câmpie, prin păduri sau prin pășuni. Și pentru noi e mai facil să folosim mașina pe un drum frumos asfaltat. Lupul încearcă să evite mașinile (și noi la fel). Încearcă sa vâneze în zonele cunoscute. Noi preferăm anumite magazine. Lupul încearcă să treacă un drum. Noi prindem patru semafoare în aceeași intersecție, sau autobuzul așteptat vine plin sau nu vine.

Vrem să ne deplasăm, știm unde vrem să mergem și putem să o facem. La fel și lupii. Dar mișcarea presupune să treci bariere și să îți asumi riscuri. Apare nevoia de a ocoli obstacole sau de a găsi un loc de trecere, dacă se poate unul fără pericole. Să putem ajunge la familie sănătoși, întregi. Nimic nou sub soare. Am încercat să ne punem în pielea lupului analizându-i habitatul. A fost mai greu decât am crezut! O groază de bariere îi complică viața și altele sunt planificate să fie construite. Factorii externi, din care facem și noi parte sunt definitorii și, uneori, fac diferența între viață și moarte.

Prezența infrastructurii, exploatarea resurselor, prezența permanentă a oamenilor, prezența câinilor hoinari reduc libertatea de mișcare a lupului. Ne-am propus să ajutăm la menținerea unor habitate bune pentru lup, habitate conectate între ele la munte, la deal sau la câmpie. Și credem că putem să optimizăm și mișcarea noastră pe drumuri și autostrăzi dacă vom fi atenți să planificăm corect măsuri de menținere a permeabilității pentru lup și alte specii. În acest sens, studiul nostru vine să ajute factorii interesați să decidă atât pentru noi cât și pentru lup. Știm că e nevoie și mai știm că se poate!

Echipa proiectului WOLFLIFE are plăcerea să anunțe deschiderea oficială a concursului național de fotografie Carnivorele mari, altfel decât în povești.

Săptămâna trecută am realizat o campanie demonstrativă de sterilizare a câinilor deținuți de localnicii din arealul proiectului. Astfel, au fost

Agenția pentru Protecția Mediului Covasna, împreună cu ACDB și Agențiile pentru Protecția Mediului Vrancea și Harghita organizează pentru al doilea

Portal GIS
Fii voluntar pentru lupi!