Protecția eficientă împotriva pagubelor provocate de lupi

20.11.2016

Abandonarea practicilor tradiționale, folosirea din ce în ce mai intensivă a pășunilor montane, creșterea numărului de animale domestice și nerespectarea unor măsuri minime pentru protecția animalelor domestice duce la creșterea conflictelor între om și lup.

Pentru a fi posibilă atingerea obiectivelor de conservare a lupilor și dezvoltare a agriculturii, în cadrul proiectului WOLFLIFE au fost identificate și evaluate cele mai bune practici tradiționale utilizate de fermierii din arealul proiectului în domeniul creșterii animalelor.

O prevenire eficientă a pagubelor face munca fermierilor mult mai rentabilă, iar investițiile făcute vor fi recuperate mai repede. Prin măsurile de prevenire aplicate, fermierii controlează pierderile direct, în mod independent de instituțiile statului, ceea ce aduce numai beneficii.

O primă măsură identificată de noi constă în selectarea cu atenție a locației stânei sau fermei. Trebuie evitate zonele cu vizibilitate redusă, traseele turistice și pădurile. Astfel vor fi diminuate atât posibilitățile atacurilor produse de lupi cât și problemele legate de turiștii atacați de câini.

Câinii de pază sunt un ajutor extrem de prețios pentru prevenirea pagubelor cauzate de prădători. Un câine bun de pază (de talie mare, puternic și curajos, care să nu părăsească turma) poate preveni prădarea prin simpla prezență, însă, de obicei, ei au rolul doar de a avertiza stăpânul și de a ajuta la gonirea prădătorilor, neputând face față fără prezența stăpânului.

Gardul electric previne eficient producerea pagubelor, iar investiția este recuperată în două trei sezoane de pășunat. Acesta poate fi montat practic oriunde, nefiind necesară rețea de curent electric (alimentarea se face de la un acumulator sau panou solar). Montarea și utilizarea acestuia este simplă și poate fi învățată cu ușurință de oricine.

Acestea sunt doar câteva din recomandările noastre pentru prevenirea pagubelor; ele însă nu pot fi evitate întotdeauna. În acestea situații se poate solicita o despăgubire prin intermediul unei cereri depuse la primăria comunei de pe teritoriul căreia a avut loc paguba în cel mult 24 de ore din momentul descoperirii incidentului.

Echipa proiectului WOLFLIFE are plăcerea să anunțe deschiderea oficială a concursului național de fotografie Carnivorele mari, altfel decât în povești.

Săptămâna trecută am realizat o campanie demonstrativă de sterilizare a câinilor deținuți de localnicii din arealul proiectului. Astfel, au fost

Agenția pentru Protecția Mediului Covasna, împreună cu ACDB și Agențiile pentru Protecția Mediului Vrancea și Harghita organizează pentru al doilea

Portal GIS
Fii voluntar pentru lupi!